Gușă, dezvăluiri în scandalul audierii lui Kovesi: "Așa se explică acuzația de mărturia mincinoasă"

Cozmin Gușă, dezvăluiri la Realitatea TV
Cozmin Gușă, dezvăluiri la Realitatea TV

Consultantul politic Cozmin Gușă a dezvăluit în direct la Realitatea TV, în cadrul emisiunii "Jocuri de Putere" realizate de Rareș Bogdan, cum s-a ajuns ca fostă șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi să fie acuzată de "mărturie mincinoasă", în urma denunțului lui Sebastian Ghiță.

Laura Codruța Kovesi a fost citată pentru vineri la Secția de investigare a magistraților, într-un dosar unde are calitatea de suspect, fiind acuzată de abuz în seviciu, luare de mită și mărturie mincinoasă în dosarul aducerii lui Nicolae Popa în țară.

Cozmin Gușă a dezvăluit la Realitatea TV că Sebastian Ghiță, în cadrul unei audieri "discrete" făcute de procurori în urmă cu două zile, a prezentat poze, filmări și e-mailuri care dovedesc relația apropiată pe care o avea cu Laura Codruța Kovesi.

Mai mult, la procurori ar fi ajuns și dovezi conform cărora fosta șefă a DNA i-a cerut omului de afaceri să plătească pentru aducerea în țară a lui Nicolae Popa.

Kovesi nu are o problemă în acest moment, consideră consultantul politic în dialogul cu Rareș Bogdan, dar trebuie să vină și să explice "lucruri care sunt mai mult decât nebuloase". 

"Noi doi am vorbit în după-amiaza asta despre acest tip de eveniment, nu credeam că lucrurile vor evolua așa de repede. Realitatea TV este acea televiziune unde întotdeauna în momentele dificile, unghiulare, se dau informațiile exacte, cum am dat acum intervenția lui Kovesi, toate comentariile, reacția unui oficial european și acum poziția mea. Este un moment trist pentru lupta anticorupție și pentru speranțele tuturor că lucrurile în România ar putea să se desfășoare normal. Subiectul este al aducerii lui Popa în țară și este legat de campania lui Traian Băsescu. Trebuia adus în țară ca să-l închidă pe Sorin Ovidiu Vântu, de a realiza un joc politic pentru Traian Băsescu. Ce s-a întâmplat de fapt, cum de s-a ajuns la această citare în calitate de suspect a lui Kovesi? Sunt acuzații cărora cred că foarte greu Kovesi le va putea răspunde.

Să vă spun care sunt informațiile mele, pentru că am tot sunat să aflu ce se întâmplă, cu toată activitatea asta intensă a Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, se tot puneau lemne pe foc, la ce s-a ajuns? Să stăm strâmb și să judecăm drept: în audierea de alaltăieri Sebastian Ghiță a prezentat imagini, pe care eu le-am văzut cu o lună în urmă, în care Kovesi apare în casa lui în mai multe ipostaze, inclusiv filme. Or, Kovesi s-a tot dat peste cap că nu-l cunoaște pe Ghiță și că nu este apropiat al lui. 

De aici vine acuzația de mărturie mincinoasă. De unde a apărut asta? De la cazul DNA Ploiești, cu Onea și Portocală. Sebastian Ghiță, în audierea discretă de alaltăieri - nu secretă dar discretă - a prezentat ipostaze mai mult decât intime cu Kovesi. Aceste lucruri sunt folosite de procurori ca să o acuze de mărturie mincinoasă. Acel caz se închide la nivelul statului român, cu Onea și Portocală care sunt învinuiți pentru lucrurile pe care le-au făcut la Ploiești", a explicat Cozmin Gușă în dialogul cu Rareș Bogdan.

"Kovesi este victima unui joc pe care l-a acceptat"

O altă informație relevantă prezentată de Cozmin Gușă în cazul audierii lui Kovesi se referă la mărturiile foștilor șefi ai Poliției în fața procurorilor, prin care au recunoscut că au plătit partea lor din factura aducerii lui Popa în țară, iar Ghiță a achitat partea Parchetului.

"Foștii sefi ai Poliției au declarat că au plătit partea lor, după ce Ghiță a achitat partea Parchetului. Ghiță a prezentat mailuri prin care Kovesi solicita să fie acoperită cheltuiala în numele Parcehetului. Sunt trei elemente care permit încadrarea lui Kovesi într-un moment nefericit, e drept, când e vorba de candidatura la o funcție importantă inclusiv pentru România.

Nu putem să nu suspectăm un joc subteran, dar Kovesi este victima unui joc pe care l-a acceptat, de la sufrageria lui Oprea, unde a fost invitată de Coldea, ea nu a dorit să discute niciodată aceste elemente. Era de notorietate că se cunoștea cu Sebastian Ghiță. Am văzut imaginile, e ca și cum noi doi mergem împreună la schi, cum să pot apoi să spun că nu sunt prieten cu Rareș? Sebastian Ghiță a prezentat aceste elemente, a prezentat filmări și poze, plus mailuri care demonstrează că avea o relație personală cu Kovesi. Foștii șefi ai Poliției au declarat că au plătit o treime. A fost o greșeală, nu știu dacă a doamnei Kovesi. Eu i-am spus tot timpul, Veniți și spuneți cum ați luptat împotriva infractorului Popa, ea nu a a spus până acum și le dă procurorilor ocazia să o încadreze la mărturie mincioasă", a spus Gușă.

Potrivit acestuia, nu este exclus ca Sebastian Ghiță, care a fost tot timpul în PSD, să facă jocurile lui Dragnea. "Vorbim doar de Ghiță fără să ne punem problema de Coldea, Maior și ce era SRI în epoca aia".

Potrivit lui Gușă, Kovesi decontează păcate ale trecutului, legate de Coldea și Maior. Ea decontează greșeli pentru că acei oameni au avut acces la secrete de stat.

"Kovesi este o victimă a acelui joc, poate din solidaritate a tăcut, dar putea să spună "Mi s-a spus să-l aduc pe Popa cu ajutorul lui Ghiță". Sunt trei elemente: filmările, mailurile și mărturiile foștilor șefi din Poliție, pe niște indicații ale lui Sebastian Ghiță acestea sunt elemente incriminatorii", a explicat Gușă.

În audierea din urmă cu două zile, Sebastian Ghiță ar fi prezentat documente prin care Kovesi i-a cerut să plătească parte din acțiunea de aducere a lui Popa, partea procurorilor. S-au întâmplat multe lucruri, spune Gușă, pentru că era disperarea să-l realeagă pe Băsescu.

"Dacă a fost legal sau ilegal, nu știu, poate a fost o procedură legală. Presa nu a vorbit mai nimic de acea audiere de câteva ore în care s-au prezentat aceste elemente, imagini, filmări. Nu știm Cui prodest. Ghiță a dat banii mult înainte ca Poliția să plătească. Poliția Română a mai făcut acea atribuire cerere-ofertă, pentru un procuror e simplu să încadreze asta. Statul român, dacă tot a ajutat un afacerist român, putea să-i ceară lui Țiriac să-l aducă pe Popa cu un avion de-al lui. Dar Țiriac a vrut bani, nu i-au ajuns bani de la Ghiță, a mai cerut și de la Poliție. Pentru Kovesi nu va fi atât de complicat să explice, era simplu să spună: Eram disciplinată. Azi e victimă a unui joc de putere a statului paralel", a mai spus Gușă.

Dispariția lui Coldea din poziția de prim-adjunct al SRI este meritul dezvăluirilor lui Ghiță, amintește consultantul politic.

"Kovesi a fost speriată, pentru că ştie ce înseamnă o astfel de chemare, ea era obişnuită să se afle de cealaltă parte. Părerea mea este că s-a speriat degeaba, dacă ea se duce şi le spune procurorilor Eu nu am avut nicio implicare, eu am executat un ordin la solicitarea preşedintelui ţării, Traian Băsescu. Ea trebuie să vorbească, Băsescu a ordonat, Coldea şi Maior l-au confirmat, chemaţi-i şi pe ei la audieri", a afirmat consultantul politic. 

Kovesi şi Ghiţă sunt colaterali, personajele principale sunt Coldea şi Maior

“Acest scandal, chiar dacă a explodat în 2011, a pornit în 2009, din nevoia de a-l anihila pe Mircea Geoană în confuntarea prezidenţială finală cu Traian Băsescu, iar asta s-a făcut prin intimidarea ui Vântu cu aducerea principalului său complice, Nicolae Popa”, a mai explicat Cozmin Guşă. 

Spre deosebire de Băsescu, marele merit al lui Iohannis este că nu s-a implicat în astfel de jocuri, iar un alt avantaj este că actualul şef al SRI Eduard Helvig a avut tact să nu procedeze precum predecesorii lui, consideră Cozmin Gușă. 

”Vina lui Kovesi este că de la ""sufrageria lui Kovesi" până la "crama lui Ghiţă" nu a vrut să discute deschis despre aceste lucruri. (..) Nu poţi, fără transparenţă, să te duci într-o competiţie europeană, când ştii atât de bine cum actualii conducători martelează Justiţia şi vor să şi-o subordoneze total(..) Dacă Ghiţă are vreun merit, este că Florian Coldea nu mai este adjunct la SRI.” 

Dacă spune exact cum s-au întâmplat lucrurile, Kovesi n-are de ce se teme

Cozmin Guşă mai este de părere că fostul procuror şef al DNA nu se află într-o situaţie dificilă, în ciuda aparenţelor. 

”Kovesi nu este în niciun pericol, lupta anticorupţie este validată în Europa, ea are o imagine bună, la Bruxelles se ştie foarte bine de ce sunt în stare Dragnea şi ai lui, la ce abuzuri sunt în stare să ajungă, aşa cum au vrut să închidă Realitatea TV, aşa cum au intervenit brutal la mitingul din 10 august. Practic, ea ar trebui să vină să explice, ea a greşit că a vrut să fie super corectă cu oameni precum Băsescu şi Coldea. Kovesi trebuie să iasă public şi să explice cu elocinţă toată această poveste.” 

Alte subiecte pe Realitatea.netAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Alexandru
15 Feb 17:21
Comentariul meu unde este? Să vă fie rușine!!!!
Răspunde
0 0
liv
14 Feb 18:21
Ce caracter mizerabil are acest Ghita- sa fii avut relatie cu o femeie chiar si Kovesi si sa o expui public ca un marlan, e gretos- omul care a facut o caruta de bani din contracte cu statul, deloc nevinovate.
Tu vorbesti?
...si tu Brutus?
Răspunde
0 0
Vlad
14 Feb 17:18
Sefia parchetului european intra in vigoare deabia in 2022, se victimizeaza degeaba Luluta si securistii manipuleaza la greu hastagii pe toate canalele media incercand sa duca in derizoriu dovezile aduse de Ghita. Pe aia de la UE ai doare in papuci de ce se intampla la noi, tot cu maruntisurile astea ne vom omora timpul.
Răspunde
0 0
Șandru Ioan
14 Feb 12:50
Își da cu părerea acest analitic PSD? Nu el era pozat cu infractorul Ghiță în Serbia? Este un slugarnic și păcat ca Rareș ii linge pantofii... Eu spun sa mergem pe ei și pe mama lor. Pana când ne lasam manipulați de acești Comuniști?
Răspunde
0 0
Amalia
14 Feb 12:24
N-am înțeles nimic ? În ce prostie vor să o înfășoară pe d-na LCK? Miza ,e clar,una singură:să nu ajungă procuror general European! În rest,cuvinte împletite cu multă ură! RUȘINE !
Răspunde
0 0
duculet
14 Feb 11:59
Avand in vedere ca am constatat ca numitul Guse a facut echipa cu Andronic,Cristoiu,Ghita si alte scursuri din presa (explicabil dupa ce a fost consultant pe la psd) cu tristete il anunt pe d-l Rares ca am sters postul Realitatea de pe cablu.
Răspunde
0 0
Steff
14 Feb 09:55
Hallo unde este paretea mea ce am postat aseata despre acest derbedeu gusa? Sunteti echidisranti rahatiilor sunteti ghita impostori cu acest derbedeu de gusa in frunte
Răspunde
0 0
vlad
14 Feb 08:12
Gusa daca poti si vrei, ar fi util dupa ce se duce la parnaie, sa faci o emisiune cu Ghita ca suntem convinsi ca are filme si cu Coldea si altii din sistemul asta nenorocit care a acaparat Romania. de exemplu unul dintre ei este Pinochio, altul ar fi Maior, astia toti au lucrat la daramarea si bagarea la zdup a lui Ghita. Deasemenea ar trebui sa-l atragi si pe Oprea chiar daca nu te-ai inteles cu el si v-ati spurcat pe la TV, are si el dovezi video si audio cu leprele astea. Ai fi baiat destept daca ai determina expunerea astora cu relele aferente pe care le-au comis.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?